Blogg

2018-05-15 | Blommor och bin

Årets snabba övergång från vinter till sommar med knappt någon vår har skapat förutsättningar för något som inte sker speciellt ofta: nästan allt blommar samtidigt. Man kan visserligen se en följd fortfarande men med väldigt kort tid mellan och en delvis överlappning. Ett kort tag blommade körsbär, äpple, hägg och syrén på en och samma gång!

Nu är körsbären nästan överblommade men äpplena står i full blom och vilken blom det är! Det är ovanligt mycket blommor och även om äpple har en ganska mild doft så ger nästan 50 äppelträd med rekordmycket blommor en rätt imponerande doft runt gården.

Bina har nog smått panik för det blommar mer än vad de hinner runt och samla in. De jobbar som besatta med att ge oss både välpollinerade fruktträd och vårhonung. Tidigare år har jag inte skattat någon honung på våren för det har varit så lite så det knappt varit lönt, men i år blir det åtminståne några ramar. Ska bli kul att jämföra med sommar- och hösthonungen!2018-05-06 | Betessläpp för getterna

Nu är de sista djuren - getterna - släppta på bete.

Planen var att vi skulle hunnit stängsla de södra hagarna med fårnät tidigare i vår men det gick inte så vi provade släppa de på eltråd och höll tummarna. Det gick tills vi skulle kolla till de första gången... Då tyckte de att de skulle följa med oss tillbaka och skuttade glatt ut mellan trådarna.

Så nu är de tillbaka i förra årets sommarhage istället. Inte optimalt för att undvika parasiter men de var trots allt helt rena på provet så det får gå. Korna får beta söderhagarna istället i år så får vi ett år till på oss att stängsla klart.2018-05-05 | Betessläpp för fåren

Då är fåren släppta på bete i Tullanäs några km bort. Här har de bete hela sommaren i en fin hage.

De är väldigt långhåriga och ska bli klippta på plats inom kort!2018-05-05 | Flytt av kvigorna och oxen

Då var det dags för kvigorna och oxen att flytta till en grannes bete ca 1 km bort. Kvigorna är ledtama så de ledde vi i grimma med oxen lös längs med vägen. Det gick mycket bra även om de verkar ha lite dålig kondis :)

Stort tack till er som hjälpte till!2018-04-30 | Betessläpp för korna

Äntligen har korna fått komma ut på betet!

De busiga kalvarna ville inte gå raka vägen som korna men med lite tålamod och hjälp lyckades de hitta rätt till slut.

Korna var mest entutiastiska för gräset medan kalvarna tyckte utrymmet var roligare än underlaget :)Sidor